zondag 2 april 2017

Kalk "de witte motor?"



Toen ik nog biologieles gaf voerden leerlingen een stollingsexperiment uit. We gebruikten onstolbaar gemaakt bloed. Het toevoegen van Calcium  zorgde ervoor dat het bloed weer ging stollen. 
Een stolsel heet een trombus. Onder anderen zorgt Trombine voor een trombus. Een voorstadium van trombine is pro-trombine.  Calcium zorgt voor de omzetting van pro-trombine in trombine. Calcium is onmisbaar voor bloedstolling.
Je kunt bloed onstolbaar maken door een stof aan bloed toe te voegen dat Calcium bindt. Er ontstaat dan geen trombine, dus geen stolsel. 




Bot is levend weefsel. Het wordt voortdurend afgebroken en weer opgebouwd. Tot je dertigste levensjaar is de opbouw groter dan de afbraak. Je botten groeien en worden steviger. Na je vijfendertigste wordt de afbraak grotere dan de opbouw. Je botten worden minder stevig. Als de botten echt broos worden spreekt men van osteoporose. Je hebt een grote kans op een botbreuk. En dat wil je niet natuurlijk …
Dus slik ik elke dag vitamine D (als ik het niet vergeet). Vanuit verschillende kanten kreeg ik het advies om dat te doen. Vitamine D ‘zit’ ook in zonlicht, dus veel buiten zijn helpt bij de aanmaak van vitamine D. Het is al lang bekend dat de huid onder invloed van zonlicht vitamine D maakt. Ik ben veel buiten maar voor vrouwen ‘op leeftijd’ is extra inname noodzakelijk. Een leerling met een donkere huidskleur vertelde me een keer dat het hele gezin vitamine D slikte. Een donkere huid ‘beschermt’ tegen zonlicht; noodzakelijk in een zonnig klimaat. Het Nederlandse weer zorgt voor te weinig aanmaak van vitamine D bij mensen met een donkere huidskleur. Vitamine D zorgt voor opname van Calcium uit je voeding. Calcium zorgt voor stevige botten.




Je zenuwstelsel zorgt voor een razendsnelle informatievoorziening in je lichaam. Impulsen zijn elektrische stroompjes door je zenuwcellen. Bij de passage van de impuls van de ene naar de andere zenuwcel speelt Calcium een rol. Pas nadat Calcium de zenuwcel binnengaat kunnen andere reacties plaatsvinden waardoor de impuls zijn weg vervolgt.















Spieren kunnen samentrekken maar dat moet/hoeft natuurlijk niet altijd. Een spier moet ook ontspannen kunnen zijn. Er ligt een soort ketting op het actine (je weet nog wel, één van de spiereiwitten). Die zorgt ervoor dat de myosinekopjes niet kunnen hechten aan het actine. Die ketting bedekt de aanhechtingsplaatsen. Calcium zorgt voor een reactie waardoor de ketting vervormt. De aanhechtingsplaatsen komen dan vrij en Myosinekopjes kunnen aan Actine klikken, ATP erbij en schuiven maar. Dus zonder Calcium geen spiercontractie.











Dus Calcium is nodig voor diverse belangrijke processen in je lichaam. Maar nu komt het probleem. Als je wilt weten wat je moet eten en drinken om voldoende Calcium binnen te krijgen ben je nog wel even bezig. Ik ga je geen adviezen geven beste lezer. Neem de tijd en lees op internet over wat je het best kunt eten en drinken. Dat melk de aangewezen Calciumbron zou zijn blijkt twijfelachtig.

De leuze:  “Melk – de witte motor” is zwaar verdacht!

6 opmerkingen:

  1. Over het nut van vitamine D of melk (voor de kalkaanmaak) wordt ijverig gedebateerd. Natuurwetenschap is blijkbaar als taalwetenschap: er zijn veel regels en voorschriften, maar ze durven elkaar tegen te spreken. Ik ben lactose-intolerant maar heb toch geen kalk te kort, dus ...
    Overigens: hardlopen blijkt goed te zijn voor de aanmaak van kalk, maar jij zult me moeten uitleggen hoe dat komt, Resie ...
    Vitamine D zou wel goed zijn als preventie tegen kanker, maar ook dat vergt uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij Calcium wordt vaak gedacht aan melk maar zijn er volop voedingsmiddelen die ook Calcium bevatten. Alle lactose-intolerante volkeren zullen het ook uit iets anders dan melk moeten halen. Hardlopen is een 'schokbelasting' en dat schijnt een trigger voor het bot te zijn om Calcium op te slaan. Noem het aanpassing ... als je traint krijg je ook dikkere en sterkere spieren.
      Vitamine als preventie tegen kanker ... dan kom je m.i. In het gebied van de antioxidanten. Daar wil ik in de toekomst ook nog eens over schrijven.

      Verwijderen
  2. Ook een interessant weetje in deze context: de dokter vertelde me dat lactose-intolerantie bij mensen feitelijk de 'normale' toestand is, m.a.w. dat de mens niet is gemaakt om melk te drinken, tenzij als baby bij de moeder. Onder invloed van het Westen (vooral Amerika) is melk echter een populair product geworden en heeft het menselijke spijsverteringsstelsel zich schijnbaar aangepast (in de USA en in Europa). In grote delen van de wereld echter is lactose-intolerantie nog steeds de normale toestand. Ook in het Westen hoor je vaker en vaker dat melk meer schade doet dan goed, ook al lijkt het lichaam er goed op te reageren. Heel wat chronischehoofdpijnpatiënten bv. zonden er goed aan doen melkproducten te vermijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Melk is zwaar verdacht!
      En dat melk drinken onnatuurlijk is .... geen paard, koe, geit, schaap, konijn die het na zijn veulen-, kalver-, lam-, konijntjes-, nog doet. Maar misschien evolueren sommige 'stammen' in een bepaalde richting. Er zijn ook kannibalen terwijl je heel goed zonder mensenvlees kunt. Dan maar liever een lactoseverslinder :-)

      Verwijderen