In mijn vorige bericht had ik het over verzuring. Eigenlijk was het logisch geweest als ik in dit bericht zou praten over de achtergronden van een warming up. Ik weet niet of het door het naderende voorjaar komt maar het begrip ENERGIE komt steeds weer naar boven in mijn hoofd. Ook daar heb ik het al eens over gehad. Je weet wel … ATP.
Een aantal jaren geleden kwam ik, via een vriendin, in contact met de Chinese geneeskunde en met name de filosofie erachter. Dat er iets bestond als acupunctuur wist ik al lang. Vijfendertig jaar geleden onderging ik al enkele acupunctuurbehandelingen in verband met rugklachten maar ik vroeg me vreemd genoeg niet af waarop de behandeling gebaseerd was. Het was meer onder het motto: “baat het niet schaadt het niet!”
Enkele jaren geleden volgde ik de opleiding acupressuur voor paarden. Hier maakte ik ook kennis met de filosofie van de TCM (Traditional Chinese Medicin). Bij acupressuur oefen je een massage-achtige druk uit op de acu-punten. Deze punten worden bij acupunctuur met naalden behandeld. De acu-punten liggen op de meridianen. Dit is een soort netwerk van energiebanen in het lichaam.
Ik ben enorm onder de indruk geraakt van de andere kijk die de Chinese Geneeskunde heeft op ziekte en gezondheid. Ik wil in de toekomst af en toe een artikeltje op mijn blog plaatsen over een aspect van TCM.
De Chinese geneeskunde beschouwt een klacht altijd als een energie- onbalans in het totale systeem. Als die onbalans opgeheven wordt verdwijnt de klacht. Met acupunctuur en acupressuur wordt de energie beïnvloed.
Energie (Qi) in de TCM kent meerdere vormen en heeft verschillende functies. Ik heb niet de illusie dat ik dit onderwerp volledig kan beschrijven maar ik probeer een indruk geven.
De interne organen spelen een belangrijke rol bij verschillende vormen en taken van Qi (spreek uit Tsjie). Zo zijn de longen belangrijk voor het verzamelen van Qi en de milt belangrijk voor de productie van Qi uit voedsel.
Elk orgaan heeft zijn eigen Qi die het functioneren van dat orgaan bepaalt.
Er is ook de oorspronkelijk / prenatale Qi. Dit is de energie waarmee je geboren wordt. Je erft het van je ouders. Het is een soort waakvlammetje dat continu brandt. Door ongezond te leven kun je je prenatale Qi uitputten. Vroegtijdige veroudering en een zwakke gezondheid zijn het gevolg. De zogenaamde Wei Qi is verdedigende energie en bevindt zich tussen de spieren en de huid. Deze energie zorgt voor afweer tegen ziekteverwekkers.
De meridiaan Qi, de energie die door de meridianen stroomt (uiteraard), voorziet alle plaatsen in het lichaam van energie. De meridianen waarop de acupunctuurpunten liggen bevinden zich dicht onder de huid. Via deze punten behandel je verstoringen in de energiestroom.
Wat ik nu schrijf over Qi is slechts een heel klein onderdeeltje van de totale theorie van de Chinese geneeskunde (of is het kunst). De titel van het boek van Ted Kaptchuck “The Web That Has No Weaver” verwoordt de samenhang mooi.
Als je gaat verdiepen in de Chinese geneeskunde kun je wel een tijdje vooruit.
Een belangrijk onderdeel van de TCM is de theorie van de 5 elementen. Hier ga ik het zeker nog over hebben. Nora Franglen is een vijfelementen acupuncturist en schrijft daar geweldig over zowel in haar boeken als op haar blog. Echt het lezen waard!
Ik behandel mijn eigen 2 paarden met acupressuur. Ze reageren er erg goed op.
Vorig najaar besloot ik een klacht, die ik al enkele jaren heb, aan te pakken en bezocht een Chinese arts. Bij inspanning stijgt mijn hartslagfrequentie niet genoeg waardoor ik duizelig wordt en moet stoppen met de inspanning. Via tong- en polsdiagnose constateerde de arts Milt-, Lever- en Nier-Qi tekort. Ik ben nu een keer of acht behandeld en de klacht is al bijna verdwenen.
Hallo biosoofje,
BeantwoordenVerwijderenEen boeiende bijdrage, als steeds. Ik sta open voor de acupunctuur en acupressuur (met mijn intuïtieve hersendeel - zit dat niet rechts?), maar het exacte deel van mijn hersenen (links, dacht ik) blijft zich afvragen hoe die energiebanen eruitzien, waaruit ze bestaan en of ze op een andere manier dan via het zicht waarneembaar zijn. Ik stel deze vragen niet omdat ik aan je woorden twijfel maar wel omdat ik weerwoord wil bieden aan de sceptici. Het is het meest gehoorde tegenargument van de klassieke wetenschappers: je kunt het niet zien of anders waarnemen, dus bestaat het niet. Een beetje een vreemd argument trouwens omdat een flink deel van de wetenschap zijn vooruitgang heeft geboekt vertrekkende vanuit veronderstelling en hypothese.
Groetjes van Dukey.
Het goede nieuws ... het waarnemen wordt steeds beter. Nog even ....
BeantwoordenVerwijderen