Herken je dat… als je begint met sporten dat het in begin altijd best zwaar is. Als ik begin met joggen heb ik altijd het gevoel: “dit houd ik nog geen 10 minuten vol”. Met fietsen heb ik dat trouwens niet. En als je dan een aantal minuten op weg bent verdwijnt het zware gevoel in je benen en gaat het gewoon lekker. Maar de volgende training heb je toch weer dat zelfde gevoel.
Weet je wat de oorzaak is? MELKZUUR. Aan het begin van een inspanning ontstaat deze stof (bijna) altijd.
Als je begint te joggen hebben je spieren natuurlijk meer energie nodig. Je ademhaling gaat sneller en ook je hartritme versnelt. Je bloed stroomt dus sneller. De brandstof (glucose) gaat naar de spieren om daar ATP te produceren. ATP is DE energievorm (zie blog 16 febr).
Uit 1 molecuul glucose kun je ongeveer 36 ATP-tjes maken. Maar dan moet glucose wel volledig afgebroken worden en daar is zuurstof voor nodig. En daar zit nu juist het probleem. Aan het begin van je training is de zuurstof-leverantie nog niet optimaal. Je lichaam kan niet van het ene op het andere moment in de ‘inspanningsmodus’ geraken. Dat kan alleen geleidelijk.
Dus aan het begin van je training wordt glucose slechts gedeeltelijk afgebroken. Het melkzuur dat dan ontstaat zorgt voor het zware gevoel in je benen. Het levert trouwens ook nog maar weinig energie op. Slechts 2 ATP per molecuul glucose. Het melkzuur verzuurt je spieren; het zorgt voor een schadelijk milieu in je weefsels. Het doet pijn! Allerlei processen verlopen slecht. Heel veel melkzuur in je spieren belemmert de beweging.
zonder zuurstof: Glucose ➜ 2 Melkzuur + 2 ATP
met zuurstof: Glucose + zuurstof ➜ Koolstofdioxide + Water + 36 ATP
Gelukkig komt na een tijdje sporten je circulatie goed op gang. Je spieren worden warmer en daardoor bereikt de ingeademde zuurstof je spiercellen. Als er dus genoeg zuurstof is, verandert glucose in koolstofdioxide en water (verbranding). Je profiteert nu maximaal van je brandstof en het goede nieuws; het melkzuur wordt afgebroken en van de energie die er in zat profiteer je ook nog. Daar zorgt de lever voor. Die verandert het melkzuur weer in glucose en nu je genoeg zuurstof binnenkrijgt kun je daar alle energie uithalen.
Als je wedstrijden loopt, fietst of schaatst weet je dat een warming up voor de wedstrijd een must is. De warming up helpt je voorbij de ‘zware benen-periode’ waardoor je ‘melkzuurvrij’ aan de wedstrijd kunt beginnen.
Tijdens een wedstrijd ontstaat vaak toch nog melkzuur. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de intensiteit / snelheid. Een cooling down achteraf zorgt dan weer voor een versneld verdwijnen van het gevormde melkzuur. Hierover later meer….