dinsdag 20 november 2018

Ontkalking


Waar begin je?

Niet lang geleden hoorde ik een verhaal van iemand die met zijn fiets gevallen was en daarbij zijn sleutelbeen brak. Zijn leeftijd was aanleiding voor verder onderzoek naar de conditie van zijn botten. Hij bleek osteoporose te hebben. Vanzelfsprekend zocht men naar de oorzaak hiervan. Zijn bloed bevatte teveel Calcium!

Bij osteoporose bevatten de botten te weinig kalk en worden daardoor breekbaar. Een oorzaak kan een overactieve bijschildklier zijn. Er wordt dus teveel bijschildklierhormoon (PTH – parathyroïdhormoon) gemaakt.  PTH verhoogt het Calciumgehalte van het bloed.

PTH heeft drie doelorganen:
Het bot. In het bot stimuleert PTH de osteoclast activiteit. Osteoclasten zijn cellen die Calcium uit het bot halen. Calcium komt in het bloed.
De nieren. PTH stimuleert de nieren om meer calcium te reabsorberen ofwel terug te pompen vanuit de voorurine in het bloed
De dunne darm. Het effect van PTH op de dunne darm is indirect. PTH activeert Vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit voedsel te halen.

De tegenhanger van PTH is het hormoon Calcitonine. De schildklier maakt het en het zorgt voor een verlaging van het Calciumgehalte in het bloed. Als alles goed gaat zorgen de schildklier en de bijschildklieren voor een stabiel Calciumgehalte.


Een hoog Ca-gehalte in het bloed kan dus een indicatie zijn voor een overactieve bijschildklier.
Een hoog Calciumgehalte van het bloed belemmert de functie van de spieren. Het gevolg kan een hartstilstand, of ademstilstand zijn. Het hart is namelijk ook een spier en de ademhaling functioneert alleen goed als het middenrif (ook een spier) en de tussenribspieren goed functioneren. Ook nierstenen kunnen het gevolg zijn.

De persoon waar ik het over heb had al langer last van nierstenen en had ook hartklachten.
Eén van zijn 4 bijschildklieren werd operatief verwijderd. Het moet nog blijken of dit afdoende is. Misschien dat de hartklachten en de nierklachten ook verdwijnen. 

Hartklachten en nierstenen zijn niet geringe klachten toch? Raar eigenlijk dat bij zulke klachten niet gekeken wordt naar het “netwerk” schilklier – Calcitonine – bijschildklieren – PTH. De botbreuk was de aanleiding voor nader onderzoek …. Waarom niet de nierstenen of de hartklachten?